Alexander-tekniikka

Menetelmä, jonka avulla voit vähentää ja lopettaa luonnollista toimintaa haittaavaa tottumuksen mukaista reagointia.

luonnollinen toiminta

Ihmisen luonnollinen toiminta päsee tapahtumaan, kun sitä ei estetä millään tavalla. Sen saa aikaan mm. tasapainojärjestelmä, hengitysrefleksi ja liikerefleksi, jotka sopeutuvat jatkuvasti muuttuviin olosuhteisiin.

Kokonaisuutemme tekee töitä puolestamme ilman, että edes tiedostamme kaikkea sitä monimutkaisuutta, jota meissä tapahtuu. Tätä hienovireistä, alati muuttuvaa aktivoitumista on mahdotonta (ja tarpeetonta) yrittää kontrolloida.

Pienen lapsen kyky olla luonnollisesti ei perustu tietämykseen miten ollaan luonnollisesti. Niin vain pääsee tapahtumaan. 

haitalliset tottumukset

Ryhdin ylläpitämistä. Luonnollinen tasapaino ei pääse tapahtumaan.
Kaula jännittyy ja sen seurauksena koko muukin keho.

Meillä on monenlaisia haitallisia tottumuksia, kuten kielen  jännittäminen laulaessa, varpaiden kipristäminen istuessa, seisominen vain toisen jalan tukemana, lantion työntäminen eteen seistessä, olkapäiden työntäminen eteen tai niiden pitäminen takana, selän eteen työntäminen… Lista on loputon.

Merkittävimmällä tavalla ihmisen kokonaisuutta kuitenkin estää kaulan seudun jännitykset, jotka vetävät pään taakse ja alas suhteessa selkärankaan. Silloin pää ei pääse painollaan venyttämään syviä selkälihaksia, eivätkä nämä lihakset aktivoidu. Tämän seurauksena tahdonalaiset lihakset joutuvat kannattelemaan ihmisen pystyyn, vaikka se ei ole niiden tehtävä.

Keho väsyy ja mieli reagoi väsymykseen. 

F. M. Alexander

F. M. Alexander (1869-1955) oli näyttelijä, jolla oli äänenkäytönongelma lausuessaan näyttämöllä.

Mielenkiintoisen hänen tilanteestaan teki se, ettei ongelmaa muodostunut hänen käyttäessään ääntään tavallisessa kanssakäymisessä. Hän ymmärsi tekevänsä jotain haitallista lausumisen aikana, jota ei tehnyt muulloin puhuessaan. Tästä alkoi pitkällinen tutkiminen lausumiseen liittyvään reagoimiseen, joka laajeni kokonaisvaltaisen ”itsensä käytön” havainnointiin kaikessa toiminnassa.

Hän tuli kehittäneeksi menetelmän, jolla pystyy lopettamaan totunnaisen reagoimismallin, jolloin luontainen tapa toimia pääsee tapahtumaan.

F. M. Alexander