Opetus

Alexander-tekniikan opetuksessa opit havaitsemaan tottumuksenmukaista reagointia, siis tarpeetonta lihasjännitystä, jota voit vähentää tietoisen valinnan avulla.

Ihmisellä on kyky jännittää tahdonalaisia lihaksia, mutta niiden jännittyminen silloin, kun se ei ole tarkoituksenmukaista, estää kehon luonnollista tapaa aktivoitua ja saa aikaan kokonaisuuden suuntautumista alaspäin,  liikkeiden kankeutumisen, hengityksen estymisen, tasapainon heikkenemisen jne. Näiden lihasten tahdonalaisuus tarkoittaa, että voit myös valita olla jännittämättä niitä. Silloin ne eivät pääse häiritsemään ei-tahdonalaisten lihasten tehtävää suunnata sinut ylöspäin.

Kyse onkin siis ei-tekemisen oppimisesta, joka perustuu toistoihin, niinkuin minkä tahansa uuden oppiminen.

Alexander-tekniikan opettaja ohjaa sekä sanallisesti että hienovaraista kosketusta käyttäen. Olennaista on oppilaan oma ajattelu. Kaikki alkaa pysähtymisestä.
Kun lähtötilanne on luonnollinen, voi myös sitä seuraava toiminta olla luonnollinen. Oppilas ajattelee sanallisia ohjeita myös toiminnan aikana.
Kun toiminta päättyy, uusi toiminta alkaa. Ajattelu jatkuu, sillä koko elämä on jatkuvaa toimintaa.
Toiminta kuin toiminta. Pääset aina helpoimmalla, kun olet luonnollisesti suuntautunut.
Instrumentin soittaminen (tai mikä tahansa toiminta) voi saada aikaan väsymystä ja kipuilua, jos tapa jolla toimit, on itsesi sulkeva.
Läsnä tilaan nähden ja läsnä toimintaan nähden. Ei joko tai, vaan sekä että.
Kun opit menetelmän perusteet, voit soveltaa niitä mihinkä tahansa toimintaan.

aktiivinen lepoasento

Aktiivisessa levossa olet tasaisen alustan tukemana. Selkäranka pääsee täyteen mittaansa ja lihakset rentoutumaan. Olennaista on asettaa oikeankokoinen kirjapino pään alle, jotta pää voi suuntautua eteen ja ylös selkärankaan nähden. Tarkoituksena on olla tekemättä mitään. Siis olla jännittämättä lihaksia. Mutta vaikka tämä ohje onkin hyvin yksinkertainen, voi sen toteuttaminen olla yllättävän haastavaa. Ajattelu on tässäkin läsnä ja se tekeekin tästä lepoasennosta aktiivisen. Ei tekemistä, vaan ajattelua senkin edestä.